MITOVI I ZABLUDE

Ukoliko ste nekad razmišljali da li je GPS praćenje vozila prava stvar za vaš posao, verovatno ste čuli neke od uobičajenih primedbi. Odgovori koji prate svaki od ovih „mitova“ su navedeni u ovom tekstu, a bazirani su na stvarnim iskustvima korisnika...

NE TREBA NAM GPS PRAĆENJE, VERUJEMO NAŠIM ZAPOSLENIMA
GPS praćenje vozila je nešto više od prostog nadgledanja vaših zaposlenih – ono predstavlja smanjenje operativnih troškova i neefikasnosti u oblasti delovanja, a u cilju rasta vašeg poslovanja. Sistem GPS praćenja vozila dokazano smanjuje troškove goriva i održavanja, povećava efikasnost upravljanja i obaveštavanja, omogućava bezbednost i osiguranje vozačima i povećava brzinu i tačnost vašeg odgovora zahtevima kupaca.
ZAPOSLENI ĆE DATI OTKAZ AKO UVEDEMO PRAĆENJE
Sistem daje mogućnost da menadžment dobije kvalitetnu i objektivnu informaciju o tome kako se flota vozila i svako pojedinačno vozilo koristi. Na taj način menadžeri i vlasnici kompanija mogu da dođu do informacije ko od osoblja izvršava svoje zadatke kvalitetno, a ko ne. Sa tom informacijom mogu mnogo lakše da donesu odluku o tome kako će nadalje raditi na tome da što bolje urede odnose u firmi. Takođe, ne trebe gubiti iz vida koristi koje zaposleni koji korektno obavljaju svoj posao imaju. Oni koji na terenu jednom iskuse ovo rešenje, vrlo često počnu da se na njega oslanjaju –pomoć na putu, informacije o navođenju, potvrde izvršenog rada, itd. U većini slučajeva GPS praćenje smanjuje papirologiju koja oduzima vreme i omogućava sigurnost za vozačima sebe i za svoj tovar. Ove i mnoge druge vozačko-specifične beneficije su često zanemarene pri kupovini uređaja za GPS praćenje.
PRAĆENJE JE KOMPLIKOVANO ZA INSTALACIJU I KORIŠĆENJE
Većina sistema za praćenje voznog parka sadrži neke osnovne komponente: GPS risiver koji je instaliran u svakom vozilu, neka vrsta softvera kojim se upravlja na PC-ju iz kancelarije i na kome se organizuju i prikazuju prikupljene informacije. Zajedno i instalacija i korišćenje ovih sistema su zapravo veoma jednostavne. Profesionalan i iskusan GPS provajder treba da: Omogući da rešenje za upravljanje voznim parkom bude što je moguće jednostavnije Omogući da korisniku jednostavnu interpetaciju podataka i tako poboljša efikasnost primene u oblasti interesovanja korisnika Da omogući pristupačnu profesionalnu podršku zasnovanu na znanju i iskustvu i tako obezbedi odgovore za bilo koje pitanja koja dobije od korisnika Upravo je zato veza sa GPS provajderom za praćenje mnogo više bitna od alatki koje oni omogućavaju.
SVE TO MOŽE I MOBILNIM TELEFONOM
Iako korisni kao komunikacijske alatke, mobilni telefoni i ručni računari ne obezbeđuju vrstu informacija koja je korisna za menadžere flote: Tačnu lokacija vozila u realnom vremenu, status motora, istoriju i vreme stajanja, i druge potrebne metričke podatke, kao što su kilometraža, potrošnja goriva, i dr. Zapravo, mobilni telefoni i ručni računari predstavljaju dokazano neefikasan način upravljanja radnom snagom jer se vrlo jednostavno mogu isključiti, zaboraviti kući, ispustiti/oštetiti, itd. Čak i kada ispravno rade, oni su obično kod date osobe, pa time dobijamo praćenje osobe, a ne vozila.
SVI GPS SISTEMI SU U OSNOVI ISTI – VAŽNI SU PODACI, A NE PROVAJDER
Istina je da većina korisnika GPS servisa za praćenje ne shvata pun značaj koji informacija u realnom vremenu može da ima na njihovu organizaciju, dok ne počnu da redovno koriste sistem. Ovo je zapravo razlog zašto je vaš izbor provajdera za GPS praćenje vrlo važan. Mnogi od njih će vas opremiti bazičnim mogućnostima GPS praćenja, ali nemojte im omogućiti da umanje snagu ove moćne tehnologije i da tako onemoguće da ostvarite kratkoročne i dugoročne ciljeve da transformišete svoju kompaniju u ovom segmentu organizacije. Ukoliko trenutno vršite procenu između jednog ili više GPS provajdera za praćenje, zapitajte se: Koliko interesa su pokazali u stvarnom izučavanju mog poslovanja i njegovih specifičnih zahteva i ciljeva? Postoji i doza istine u ovom mitu, a sastoji se u tome da tehnologija nije najvažniji kriterijum pri izboru servisnog provajdera za GPS praćenje.
PRAĆENJE JE PROIZVOD KOJI ĆE MI OMOGUĆITI VEĆU PRODUKTIVNOST
Razlog uključivanja ovog uobičajenog mita je taj što otkriva široko zastupljeno nerazumevanje o tehnologiji GPS praćenja. GPS praćenje ne treba posmatrati kao proizvod, koji bi bio sporedna stvar kupljena za vašu flotu. Umesto toga, GPS praćenje je servis koji plaćate da bi vam omogućio informacije koje Vi sami ne možete da prikupite, ali za koje znate da bi vam znatno povećale celokupnu produktivnost i profit poslovanja. Svi prodavci GPS uređaja za praćenje će od vas tražiti da potpišete dugoročan ugovor o servisu (tipično na period od period od 1-2 godine). Nameće se pitanje kom prodavcu ću verovati pri upravljanju mojom vrednom pokretnom imovinom u nekoliko narednih godina. Servis je ključan faktor kada je u pitanju efikasnost praćenja voznog parka.
MOJE PREDUZEĆE NE MOŽE DA PRIUŠTI SISTEM GPS PRAĆENJA
Ovo je razumljiva zabrinutost korisnika, pošto sistem GPS praćenja obično zahteva investiranje u hardver za svako vozilo, a u nekim slučajevima i aplikaciju za mapiranje/izveštavanje za korišćenje u kancelariji. Međutim, ovakvi sistemi dokazano identifikuju neefikasnosti i praksu na terenu koja nas već sad košta na stotine ili čak na hiljade evra svakog meseca - probijanje rokova, predugačak prekovremeni rad, neefikasno upravljanje, usputna putovanja, dodatan rad motora, nemarna vožnja, itd. Novac koji dajete za ovakve neefikasnosti u većini slučajeva premašuje mesečni iznos koji je potreban za uslugu GPS praćenja. To realno znači da date troškove već sad i plaćate! Veliki broj naših klijenata ostvari povraćaj investicije u prvih nekoliko meseci pri korišćenju sistema, usled ušteda u prekovremenim troškovima, uštedi goriva, smanjenim održavanjem vozila, boljem planiranju, itd.
GPS PRAĆENJE JE NEPROVERENA TEHNOLOGIJA
GPS tehnologija sama po sebi (njena mogućnost lociranja i praćenja objekata u bilo koje vreme, u realnom vremenu, korišćenjem satelita i bežične komunikacije) je uspešno korišćena decenijama. Suština ove tehnologije postaje preovlađujuća danas, čak i na tržištu široke, sa portabl uređajima sa GPS navigacijom čija popularnost raste. Statistički podaci nastali praćenjem hiljade voznih parkova u zemljama koje imaju razvijene sisteme, skoro jednu deceniju, pokazuju da 99% korisnika obnavlja servis po isteku ugovora. Svako preduzeće koje stvarno koristi ovu tehnologiju će potvrditi njegovu efikasnost.
KOMPANIJA JE ZAUZETA PA MI NIKADA NE BI NI KORISTILI PRAĆENJE
Zapravo, sistem za GPS praćenje savršeno ima punog smisla u firmama u kojima je radna snaga previše opterećena poslovima oko upravljanja flotom vozila, pošto omogućava bolje upravljanje aktivnostima flote i daje jasnu sliku o svemu što se dešava na terenu u bilo koje zadato vreme. Što je firma zauzetija, to je od veće važnosti da ima tačnu informaciju – kako bi osigurala da se novac ne rasipa, da se posao završava na vreme i da kupci budu efikasno usluženi. Poslovni menadžeri znaju da velika količina posla i ograničeni vremenski okvir mogu voditi do problema (besnih kupaca) ako se posao rasporede efikasno i ako se ne prati. Sistem GPS praćenja je izuzetno efikasna alatka koja pomaže da se to ostvari, posebno u kombinaciji sa poslom praćenja nabavki, daljinsko snimanje podataka i u drugim oblastima koje servis omogućava.
GPS PRAĆENJE NEMA SMISLA U MALIM PREDUZEĆIMA
Bilo koje preduzeće koje ima više vozila za praćenje – bez obzira da li je to 4 ili 40 ili 400 – će imati koristi od pristupa tačnim, pravovremenim informacijama na terenu. Ukoliko vaša vozila rade većinu vremena u poslovne svrhe, morate znati gde su sad, gde su bila i šta rade. GPS sistemi imaju tendenciju da se dosta brzo isplate, u cilju čuvanja operacionih troškova i poboljšanja u efikasnosti, što dovodi do većeg broja završenih poslova na dan. Prednost ove tehnologije se obično ogleda u rastu, jer povećanje prihoda i pozitivna živa reč rastućeg broja korisnika, je u skladu koje informacija u realnom vremenu pruža. Bez obzira da li upravljate velikim brojem servisnih tehničara, ili voznim parkom od hiljadu dostavnih kamiona, informacija u realnom vremenu, informacije vezane za lokaciju će vam pomoći da ostvarite većinu svojih terenskih operacija i dovesti vas posao na novi, viši nivo.

Najnovije vesti

Kontakti