ZELENA VOŽNJA

Zelena (ekološka) vožnja

Ova funkcija obezbeđuje menadžeru voznog parka jednostavan skup alata za praćenje i poboljšanje stila vožnje, uz minimalnu investiciju. Nema potrebe za dodatnom opremom, moderni GPS/GNSS uređaji rade sve što je potrebno.

ekoloskavoznja

Ekonomičnost potrošnje goriva poboljšava se za dodatnih 10% uz pomoć ove funkcije. Pored povećane ekonomićnosti, može se očekivati i pad troškova na održavanju, jer se držeći principa zelene vožnje habanje na kočnicama, šasiji vozila, motoru i menjaču smanjuje. Ova funkcija primenjiva je na svim tipovima vozila: putničkim, lakim dostavnim i teretnim.

Svaki put kada nepotrebno ubrzate, vaše vozilo troši dodatnu količinu goriva; svaki put kada nepotrebno kočite, morate ponovo da ubrzate. Sada, uz pomoć sistema MobTrack:24, bićete u mogućnosti da pratite ove događaje na karti, kao i da ih analizirate preko odgovarajućih izveštaja.

ekoloska voznja

Analiza stila vožnje na mapi

Svaki put kada se identifikuje nepotrebno ubrzanje, kočenje ili okretanje vozila, događaj se prikazuje na mapi kao obojena tačkica, koja na dodatni zahtev korisnika, nudi detaljnije informacije o samom događaju.

Način merenja

Ovde svakako treba skrenuti pažnju na jedinice koje se koriste za merenje različitih događaja. Jedinica za merenje ubrzanja i kočenja je km/h/s, odnosno koliko se brzina promenila u jednoj sekundi. Vrednost kočenja sile na slici je data kao 34 km/h/s, što znači da je sila koja je korićena za kočenje jednaka sili potrebnoj da se za samo 3 sekunde potpuno zaustavi automobil koji putuje brzinom od 102 km/h.

Jedinica kojom se meri agresivnost vožnje u krivini je "stepeni u sekundi". U datom primeru znači da se u jednoj sekundi pravac automobila promeni za 95 stepeni, dok u isto vreme automobil zadržava brzinu od 40 km/h. Evo šta ovi podaci konkretno znače: pri izmerenoj brzini, za okret od 90 stepeni treba manje od jedne sekunde. U prikazanom slučaju se radi o prilično oštrom zaokretu!

Izveštavanje

Postoje dve vrste izveštaja: prvi obezbeđuje dnevna stanja događaja ekološke vožnje, a druga obezbeđuje pregled svih događaja tokom izabranog vremenskog perioda, i posebno obeležava zelenom bojom ona vozila koja se bolje ponašaju od proseka, dok se vozila koja se ponašaju lošije od proseka boje crvenom bojom.

Pored velikog broja događaja ("ubrzanja", "kočenja"', "zaokreti"), veliku vrednost za vašu kompaniju, uz minimalna ulaganja, predstavljaju u izveštajima i odnosi događaja s obzirom na pređeni put. Kao što možete da zamislite, ima razlike ako se 10 događaja bitnih za ekološku vožnju desi unutar 10 pređenih kilometara (1 događaj po 1km) ili na 100 pređenih kilometara (0,1 događaj po 1 km).

Signalizacija u vozilu

Podaci o zelenoj (ekološkoj) vožnji se zajedno sa ostalim porukama šalju na sistem. Na osnovu tih podataka je moguće napraviti izveštaje koji pokazuju stil vožnje, a moguće je postaviti upozorenja za situacije koje korisnik smatra alarmantnim. Pored ovoga moguće je u samo vozilo ugraditi zvučnu i/ili svetlosnu signalizaciju kojom se vozač upozorava na neodgovarajući stil vožnje.

Dobiti - velika vrednost za vašu kompaniju uz minimalna ulaganja

Pored povećane ekonomičnosti, možete očekivati i pad troškova na održavanju, jer, držeći se principa zelene vožnje, habanja na kočnicama, šasiji vozila, motoru i menjaču su takođe smanjena.

U isto vreme, takođe je važno da se izbegnu situacije u kojima vozač za volanom vozila koji ima logo kompanije pokazuje preterano agresivni i aljkav stil vožnje, što takođe može da šteti ugledu kompanije.

Izdaci kompanije za uvođenje sistema zelene vožnje

Funkcija MobTrack:24 Ekološka vožnja obezbeđuje menadžeru voznog parka jednostavan skup alata za praćenje i poboljšanje stila vožnje vozila, uz minimalnu investiciju. Nema potrebe za bilo kakvom skupom dodatnom opremom, pošto moderni GPS uređaji mogu da urade sve što je potrebno.